En hedersmann blir 100 år i dag 2. november. "Skal du bli gammel, må du gjøre noe for det", sier 100-åringen Ragnvald med et smil når jeg ringer ham for å få en prat med ham i forbindelse med  100-årsdagen.

Latteren sitter løst, og de gode replikkene kommer som perler på en snor når vi prater om et langt hundeliv. Ragnvald har hatt et liv preget av hunder, jakt og masse glede i en årrekke i ØFK der han har gjort en god jobb i ledelsen.

Det startet med at Ragnvald alltid hadde ønsker seg en hund, og så ble det en engelsk setter i 1964. Hva ble da naturligere enn å prøve jeg på jakt i nærmiljøet, først i Vålerskogen og etter hvert i Svindal.

Men så lokket rypejakt i Valdres der det den gangen var riktig bra med fugl. Sammen med broren Thomas og senere Per Arne ble rypejakta årets høydepunkt.

Den første hunden ble Bobben, som ble opphavet til Ragnvalds årlige utdeling av bronsehunden Bobben, et ettertraktet trofe for ØFKs medlemmer. Ragnvald møter alltid opp og gleder seg til personlig å overrekke den til den hunden og føreren som hadde fått flest jaktpremier i løpet av sesongen.

Ragnvald var alltid glad i og stolt av sine hunder, selv om det ikke alltid gikk som det skulle. Å ha slipp med Ragnvald var en fornøyelse. Jeg husker en prøve på Rødterrenget i Skjeberg at hans hund Lady hadde en fin stand og at Ragnvald gjorde seg klar til å gi reisingsordre. Men så kom min KV Cherry opp og stjal stand og ødela situasjonen for ham. Men Ragnvald var like blid og fikk seg en god latter over min udresserte hund. Når jeg i dag ringer ham for en prat og minner  ham om at jeg den gang ødela situasjonen, resulterer det  i en rungende latter.  Og så legger han til: "Jeg kunne jo ikke finne på å bli irritert på en jaktkamerat fordi bikkja han gjorde noe galt".

Hans herlige måte å takle det på, er egentlig Ragnvalds raushet  i et nøtteskall.

Ragnvald har selvfølgelig hatt et aktivt liv utenom jakt og hund. Allerede som 20-åring startet han egenverktøymakerbedrift.  Først Gerd og han (Gerd satt ved stansemaskinen), men snart ble hans stanseverktøy så ettertraktet at resultatet ble en 20-manns bedrift som stod seg meget godt.

Ragnvald fikk også tid til å spille fotball. Klubben var i alle år Sprint Jeløy, og sprek som han var spilte han Old Boys-fotball til han fylte 67 år. Som 77-åring startet han med golf, som han kombinerer sin reiselyst med. Fremdeles er han på farta med golfvenner både i Portugal, Spania og Tunis i Afrika. Han er kjent for å være sistemann til sengs, men også for å være trøtt ved frokostbordet.

Ragnvald var en særdeles aktiv motstandsmann under krigen. Sammen med en gjeng fra Milorg bygget de en hemmelig hytte i Svindalsskogen. Tyskerne fikk etter hvert snusen i den, og stående ordre var at alle skulle dra hver til sitt da gruppa måtte løses opp. Ragnvald søkte ly hos familien Jarl, bestefaren til hans framtidige kone Gerd, før han klarte å rømme til Sverige. I dette huset bodde Gerd i annen etasje. Hun var da 16 år. De ble forelsket, og så snart krigen var over, satte han kursen tilbake til Moss, for blant annet å treffe Gerd igjen. Gjensynsgleden med Gerd var stor, og resultatet ble et langt og lykkelig ekteskap. Dessverre døde Gerd for syv år siden, og Ragnvald savner henne hver dag.

Ragnvald er fremdeles i så god form at han har spilt noen golfrunder på Evje i sommer sammen med sin nevø Per Arne, og han vil også komme og dele ut Bobben til den som har best jaktresultater i år også, og forhåpentligvis i flere år framover.

Gratulerer Ragnvald!

Kurt

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!