Akkurat som mennesker, kan også hunder ha problemer med
å bevare tennene sunne og sterke. Symptomene er de samme for mange av tannsykdommene: Sikling, kløe omkring munnen og dårlig ånde. Av og til får dyret nedsatt matlyst eller ubehag/smerter hvis man berører dem omkring munnen. Det er særlig små hunder som har problemer med mye tannstein dannelse ,men det er lurt å titte inn i munnen til en hver hund av og til for å se at alt er i orden. Smerter i tennene kan være årsaken til mange forskjellige problemer.

 

HUNDENS TENNER
Hundens melketenner bryter frem i 2-3 ukers alderen og når den er 3-4 måneder begynner tannskiftet. Dette er vanligvis avsluttet ved ca. 8 måneders alderen.

 

TANNSTEN
Tannsten forekommer ofte hos både hund og katt. Undersøkelser viser at det er et problem hos over 80% av alle hunder og katter over 5 år. Yngre dyr kan også ha det og det ses allerede fra 1 års alderen. Tannsten utvikles ved at fôrrester, særlig bløtfôr, ikke blir fjernet fra tennene når dyret tygger fôret eller når det renser tennene med tungen. I disse fôrrestene utvikler tannstenen seg raskt. Tannsten ses først på utsiden av hjørnetennene og de store jekslene i overmunnen. Tannsten er gulbrunt belegg som starter ved tannkjøttet og bygger seg opp derfra. Etter hvert blir tannkjøttet rødt og irritert og tannstenen trenger ned mellom tannen og tannkjøttet. Etter en stund kommer nå tannen til å løsne og falle ut.
For å stoppe prosessen må tannstenen fjernes. Dette kan bare gjøres når dyret er bedøvet da en ellers ikke kan rense tannlommene for tannsten. Etter at tennene er renset, er det viktig å forebygge at tannstenen ikke kommer igjen. Hovedparten av fôret bør være tørrfôr som fores tørt. Dette bremser tannstensutviklingen mest mulig. I tilleg vil det å børste tennene på hunden hver dag, være det mest effektive når det gjelder å forebygge tannstendannelse. Tannpastaen bør være uten fluor og finnes både med leverpostei og kyllingsmak.

 

HULLER I TENNENE (CARIES).
Caries forekommer sjelden hos hunder og nesten aldri hos katter. Hundens emalje er 3-4 ganger så tykk som menneskets og mye glattere. Dette er årsaken til at caries kun forekommer hos under 5% av hundene mot over 95% av menneskene i den vestlige verden. Ofte oppdages et hull bare ved nøye undersøkelse hos veterinæren. Hvis tannen skal bevares, bør hullet fylles av veterinæren. Det er dermed ikke sagt at det er særlig lurt å gi hundene mye sukker.

 

TANNBYLLER
Tannbyll oppstår som regel i jekslene i overmunnen som følge av en knekket/ revnet tann. En ser ofte at dyret får en hevelse under øyet som etter hvert utvikler seg til en byll. Behandlingen består i å trekke tannen samt gi antibiotika.

 

TANNVERK
Dette er en videreutvikling av tannsten mellom tann og tannkjøtt. Knoklevevet omkring tannroten ødelegges og forsvinner gradvis, slik at tannen til slutt løsner. På tidlig stadium kan prosessen stoppes ved en tannrens, men når tannen er blitt løs, må den trekkes. Forebyggelse skjer ved hjelp av god tannhygiene(tannpuss).

 

BRUDD
Hos den unge, lekne hunden er det ikke helt sjelden at en hjørnetann knekker. Spesielt lek med pinner som en prøver å fravriste hunden er ofte årsak til tannbrudd. Hundens hjørnetann oppnår først full styrke når hunden er 2 år, så en bør vente med å belaste tennene for mye før denne alderen. Er ulykken ute, bør en søke råd hos veterinæren snarest, som så kan avgjøre om tannen må plomberes/rotbehandles.

 

TILBAKEHOLDNE MELKETENNER
Hos noen raser, spesielt små hunder, er det vanlig at noen av melketennene ikke faller ut ved tannskiftet. Dette er sannsynligvis arvelig/genetisk betinget. Spesielt hjørne- og fortennene er det ofte problemer med. Hvis en oppdager noe slikt bør en få veterinæren til å trekke melketennene.

 

FEILSTILLING
Av og til kan en se forskjellige feilstillinger av tennene spesielt hos hund. Hvis det er noe hunden vil få problemer med kan veterinæren rette på tannstillingen. Dette bør i så fall skje mens hunden fremdeles er valp.

 

FOREBYGGING AV TANNSYKDOMMER
En kan si det enkelt: Som på mennesket bør man pusse hundens/kattens tenner en gang hver dag, men bruk en spesiell dyretannkrem. Hvis det ikke er mulig å pusse tennene, bør man bruke klorhexidingel hver dag. Gi i tillegg tørrfôret tørt! Og la veterinæren kontrollere kjæledyrets tenner minst en gang hvert år, når du likevel er til årlig helsekontrol

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!