LIVMORBETENNELSE OG TJUVPARRING

 

Det går mot vår og både katter og hunder
kommer ofte i brunst på denne tiden.
Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om de vanligste problemene rundt løpetid som livmorbetennelse og tjuvparring

 

LIVMORBETENNELSE
Betennelse i livmoren er en sykdom som kan oppstå hos alle tisper. Den forekommer oftest hos middelaldrende og eldre hunder. Det er en alvorlig sykdom som kan føre til døden hvis man lar det gå for langt.. Omlag 20 - 25% av alle tisper får livmorbetennelse. Sykdommen krever alltid behandling av veterinær og i de fleste tilfeller kan tispen bli helt frisk igjen.
Livmorbetennelse oppstår som oftest i forbindelse med en løpetid. Oftest innen 12 uker etter løpetiden er overstått. Kjønns hormonene i løpetiden gjør at livmorhalsen åpnes og her kan det da komme inn bakterier som senere gir betennelsen. I løpetiden produseres en del slim i livmoren. Denne kan ved visse hormonforstyrrelser i seg selv være årsak til at tispen blir syk med tegn på livmorbetennelse. Som regel er sykdomstegnene mest alvorlige når det er snakk om en infeksjon i livmoren.

SYMPTOMER
De første tegn på livmorbetennelse kan oppstå umiddelbart i forbindelse med løpetid, men som oftest kommer de fra 2 - 7 uker etter endt løpetid. Symptomene er varierende, men det mest vanlige er at tispa er slapp , får feber, drikker mer enn normalt og vil ikke spise. . Hvis livmorhalsen er helt eller delvis åpen ses utflod fra skjeden. Mengden kan variere og tispen kan være mer eller mindre nøye med renholdet så en eventuelt kan bli lurt av dette. Utfloden er slimet og fargen kan variere fra gulaktig til brunaktig.

DIAGNOSE
Veterinæren kan ut fra de karakteristiske symptomene som regel raskt stille diagnosen ved kliniske undersøkelsen av hunden. Av og til vil det være nødvendig med røntgenbilde eller ultralyd. Det er lurt å ta en blodprøve for å sjekke lever og nyrer fordi bakteriene som er i livmoren lager gifter som kan ødelegge nyrer og lever.

BEHANDLING
Medisinsk behandling blir forsøkt av noen, men som regel virker det kun for en stund og tilstanden kommer tilbake. Den beste behandlingen er kirurgisk hvor livmoren og eggstokkene fjernes gjennom et snitt i bukens midtlinje. Med den moderne intensive behandling med antibiotika og væskebehandling før, under og eventuelt etter operasjonen er inngrepet sjeldent forbundet med noen risiko. Tispen kommer seg som regel i løpet av et par dager og kan etter inngrepet ikke få livmorbetennelse igjen.

FOREBYGGING
Hvis du er sikker på at du ikke vil ha valper på tispen kan du få den sterilisert mens den er helt ung. Den vil da ikke få livmorbetennelse og heller ikke løpetid. Hvis inngrepet blir gjort før første løpetid vil den heller ikke få brystkreft noe som ellers ca 30 % av alle tisper vil få.

TJUVPARRING
Det hender jo at tispa klarer å stikke av under løpetiden eller at man får besøk av løse hann hunder i ett ubevoktet øyeblikk. Tispa har løpetid i tre uker, men det er bare 3-4 dager hun er fruktbar og kan bli drektig. Dette er som oftest 11.-13. dagen etter at de begynner å blø, men det kan variere fra tispe til tispe. Du kan se om tispa er i brunst ved at hun blør mindre, vulva er mindre hoven og hun legger halen til side og "står", hvis man stryker eller trykker henne over lenden. Dersom man ser at tispa parrer seg eller man har sterk mistanke til at hun har gjort det mens hun er i brunst, må man ta noen valg. Vil du ha valper så er jo saken biff, dersom du ikke vil ha valper kan du sterilisere tispa eller du kan velge en abortsprøyte. Før i tiden ga vi en sprøyte 4. og 5. dagen etter parringen, men denne sprøyten har så mange bivirkninger at nå tar vi heller ultralyd 23 dager etter parring og gir sprøyte da når tispa er drektig. Etter at vi begynte å ta ultralyd av alle tisper før vi gir dem abortsprøyte, har vi funnet ut at under 10 % av tispene er drektige. Det vil si at med den gamle metoden behandlet man mange uten at det var nødvendig ,og med de farene for bivirkninger som sprøyten har, vil vi helst unngå det.

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

LOGO RC 485

 

 

 

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!