kloe

 

Hunder med hud problemer kan være en frustrerende opplevelse for både hund, eier og veterinær. Det er ikke alltid så lett å finne ut av hvorfor hunden klør.

I artikkelen beskriver jeg litt nærmere hvordan dyrlegen tenker når vi får en pasient med et hud problem. En del hunder som er allergiske mot hus støvmidd vil vise verre symptomer om vinteren når de er mer inne og vi begynner å fyre. En del av hud problemene som for eksempel allergi er mer vanlig på noen raser enn andre. Våre jakthunder er ikke av de mest utsatte, men det finnes absolutt.
Hud sykdommer er en av de hyppigste årsaker til at hunde- og katteeiere søker veterinærhjelp. Cirka halvparten
av arbeidet i en smådyrpraksis berører emnet. Begrepet hud sykdommer kan i den forbindelse være meget bredt, da det kan dreie seg om alt fra reking, lus eller andre parasitter, øregangsbetennelse og allergier til mer alvorlige hud sykdommer.

KLØE
Kløe er det mest fremtredene symptom i forbindelse med mange forskjellige hud problemer, men det er ikke noe konstant symptom. Hunder og katter kan ha mange forskjellige måter å klø seg på. Det vil ofte ses at dyret klør, biter, slikker eller gnir seg enten på et begrenset område eller over hele kroppen.. Hos alle dyr er den såkalte kløeterskel lavere om natten enn om dagen, så de klør seg derfor mest om natten. Dette kan være ganske sjenerende for eieren hvis dyret sover nær ved eller i soverommet. Hos hunder kan man især ved allergier snakke om et typisk kløemønster. Felles for alle hunder med luftveisallergi er, at det især klør i hode, nedover bena, samt på poter, i arm huler og i lyske.

HUDENS REAKSJONSMÅTE
Når huden utsettes for skade kan den reagere på få måter. Alle former for skadelige påvirkninger vil gi betennelse i huden, som ses som rødme, hud fortykkelse, øket pigmentering, flass og øket utskillelse av fett
og svett fra hudens kjertler. Hunden begynner å lukte veldig hund, lettest å merke på kort hårs raser.
I forbindelse med de fleste hud lidelser kan det skje en endring av hudens overflate, som gir en forskyvning i sammensettingen av hudens bakterier. Dette kan gi bakterieinfeksjoner..
Hud sykdommer ser ofte like ut , så det gjelder å finne den egentlige årsak for å en kunne sette i gang den riktige behandling. Dette kan både ta en del tid og koste en del penger til diverse prøver.

DETEKTIVARBEIDET
Det er viktig, når en har et dyr med en hud sykdom, at eier og dyrlege kan samarbeide og det er viktig å få besvart en del standard spørsmål som f.eks:
Er det kløe? Kom kløen først eller kom den senere?
Er kløen eller forandringene begrenset til bestemte deler av kroppen?
Hvor lenge har problemet vart?
Er det andre tegn til sykdom?
Er det andre dyr i huset med samme symptomer?
Er det årstidsvariasjon?
Relasjon til løpetid?
Miljø?
Fôr?
Tidligere behandling og hvilken type medisin?
Alle disse opplysninger kombinert med en klinisk undersøkelse vil ende opp i en plan for evt videre undersøkelse med en eller flere diagnoser, behandling og forhåpentlig en løsning eller bedring av dyrets problem.


HOVEDGRUPPER AV
HUD SYKDOMMER

Hud infeksjoner som primærsykdom forårsakes av:
-parasitter
( lus, skabb, pelsmidd, lopper, )
-bakterier
-sopp for eksempel ringorm
-virus
Sykdommer forårsaket av feilfunksjon av immunsystemet:
-luftveisallergi
-fôrallergi
-kontaktallergi
-autoimmune sykdommer
(allergi overfor eget vev)
Sykdommer forårsaket av hormonforstyrrelser:
-nedsatt/opphørt funksjon av skjoldbruskkjertlen
-overproduksjon av hormon fra binyrene
-forstyrrelse av kjønns hormonene
-nedsatt produksjon av veksthormon
Dessuten finnes hud sykdommer som skyldes feilernæring og det finnes noen som er medfødte eller arvelige.


DIAGNOSTISKE
UNDERSØKELSER

De forskjellige undersøkelser utføres enten av veterinæren eller på profesjonelle laboratorier. Noen eksempler er:
-hud skrap som undersøkes mikroskopisk for parasitter
-mikroskopisk undersøkelse av fargete celler/hår for å se etter bakterier eller sopp
-dyrkning for å bestemme bakterie-/sopp type samt resistens
-allergi testing
-blod prøver til hormonanalyser
-vevs prøve til laboratorium
I forbindelse med undersøkelse av pasienter med spesielle problemer er det ofte nødvendig å undersøke pasienten flere gange eller evt innlegge den for å få den nødvendige tid og ro til undersøkelsene.


BEHANDLINGSFORLØP
Når det er stilt en diagnose på hvorfor hunden din klør eller har ett hud problem, kan den riktige behandlingen settes inn.. Hvis det er snakk om et problem med kløe kan en ikke umiddelbart forvente at det blir behandlet med kløestillene medisin, da dette kan skjule andre symptomer og i noen tilfeller forverre problemet selv om det kanskje kommer til å se penere ut i begynnelsen.

God jul og lykke til med trening i vinterhalvåret. Har dere noen spørsmål kan dere maile meg på

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

LOGO RC 485

 

 

 

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!