I denne artikkelen skal jeg forklare litt om ett vanskelig tema; hormonlidelser hos hund. De fleste hormonlidelsene er ganske sjeldne sykdommer, men forstyrrelser i stoffskiftet og sukkersyke er ganske vanlige lidelser som rammer våre jakthunder. Engelsk setter og Gordon setter ser ut til å være de som er mest utsatt for stoffskifte lidelser.. Det er påvist at arv kan spille en rolle i forbindelse med forstyrrelser i stoffskifte, så derfor er det spesielt viktig at oppdrettere vet litt om dette og velger sine avlsdyr med omhu.

Hunder har som mennesker, mange kjertler i kroppen som skiller ut hormoner.
De har:
- kjønnshormonene som kommer fra testikler og eggstokker
- stoffskiftehormonet som kommer fra skjoldbrusk kjertelen.
- i binyrene produseres kroppens eget kortison som blir kalt for kortisol og mineralkortikoider.
- i bukspyttkjertelen produseres det insulin.
Alle disse forskjellige kjertlene styres fra hypofysen som ligger i hjernen. Alle kjertlene kan få svulster og da vil hormon produksjonen bli forstyrret.
Jeg vil skrive om hva som skjer når våre hunder får for lite stoffskiftehormon. Denne lidelsen kalles for hypothyreose. Stoffskiftehormonet som kalles thyroksin, produseres i skjoldbruskjertelen som ligger på forsiden av halsen til hunden. Vi vet ikke hvorfor, men av og til angriper kroppen sin egen skjoldbruskjertel slik at denne blir ødelagt. Produksjonen av stoffskifte hormonet vil da bli for lavt.
Stoffskiftehormonet har mange oppgaver i kroppen. Det er bla med på å styre varmereguleringen i kroppen, energiomsetningen og det påvirker nervesystemet. En hund som har for lite stoffskiftehormon vil derfor ofte være varmekjær og søke liggeplasser i nærheten av en ovn. Fordi energiomsetningen går ned vil hundene ofte ha lettere for å legge på seg selv om de spiser like mye som før. Hundene kan også bli sløve og mindre utholdende enn tidligere. Dette merkes ofte på en jakthund ved at den ikke går like bra i fjellet eller at den blir fortere sliten enn før.
Stoffskiftehormonet påvirker også pelskvaliteten. Hunder med for lite stoffskifte hormon, vil ofte røyte mye mer enn andre hunder og ha en tørr og glansløs pels.
Sykdommen utvikler seg gradvis. Derfor behøver ikke hunder med lavt stoffskifte ha alle symptomer som er nevnt ovenfor.
Diagnosen stilles ved at man tar en blodprøve og måler stoffskiftehormonet thyroksin og hormonet som styrer thyroksinutskillelsen fra hypofysen; TSH. Dersom thyroksin er lavere enn normalt og TSH er høyere , så har hunden lidelsen. Skjoldbruskkjertelen er ødelagt og behandlingen vil da være å gi thyroksin i tablett form , resten av hundens liv. Hos de fleste hunder vil symptomene da forsvinne og de kan leve helt fint med denne lidelsen.

En annen vanlig hormonlidelse er sukkersyke. Dette skyldes at bukspyttkjertelen produserer hfor lite insulin. Insulin regulerer blodsukkernivået i kroppen slik at nivået verken blir for høyt eller lavt. Insulin fungerer som en nøkkel for sukkeret i blodet slik at dette sukkeret kan "låse" seg inn i kroppens celler. I cellene vil sukkeret brukes til de energikrevende prosessene i cellene og overskuddet lagres til det er behov for mer energi.
Når kroppen ikke produserer nok insulin er det derfor mangel på nøkler og sukkeret kommer ikke inn i cellene. Dette fører til at det blir en opphopning av sukker i blodbanen og blodsukkernivået stiger.
Kroppen prøver derfor å skille ut noe av det høye blodsukkeret gjennom urinen. De drikker og tisser da mer enn normalt fordi kroppen prøver å kvitte seg med sukkeret.
Hunder med sukkersyke spiser ofte mer enn normalt. De føler seg sultne hele tiden fordi sukkeret ikke kommer inn i cellene der de skal benyttes . De kan også bli sløve fordi hjernen får for lite sukker. Tisper er mer utsatt for sukkersyke enn hannhunder. Diagnosen stilles ved å ta blodprøve for å måle sukkernivået i blodet og ta en urinprøve for å se etter sukker i urinen. Hunder kan behandles med insulinsprøyter to ganger om dagen og de aller fleste fungerer bra på det. Sykdommen krever at hunden spiser en spesiell diett og at eieren er villig til å følge opp med kontroller hos dyrlegen for å justere insulin nivået.

Håper dere kanskje fikk svar på noen spørsmål angående hormonlidelser. Dette er ett vanskelig tema. Dersom dere har spørsmål er det bare å ringe på klinikken 69 32 05 28.
Martine Lund Ziener.

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!