den_gamle-hundDe fleste hunder og katter får veldig godt stell og de lever stadig lengre.. Den eldste katten som vi vet om ble 36 år og den eldste hunden ble 27 år gammel. Det er i seg selv ikke noe mål at våre kjæledyr skal leve lengst mulig, men de skal ha en god livskvalitet så lenge de lever. Dessverre er det slik at risikoen for en del sykdommer øker jo eldre dyrene blir og det krever derfor litt mer av oss som eiere å ta vare på den gamle hunden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tannproblemer, forkalkninger i skjelettet, overvekt, hormonforstyrrelser, hjerte-lever- og nyreproblemer samt mange forskjellige typer kreft er sykdommer som sees oftere desto eldre dyret blir.

Ofte kommer symptomene på disse sykdommer snikende og det kan være vanskelig å oppdage dem i de tidlige stadier.

En eldre sjekk hos veterinæren kan avdekke sykdom på tidlige stadier. Ved tidlig inngripen vil vi ofte være i stand til å forsinke sykdomsutviklingen.
Hvis man i tillegg til den kliniske undersøkelsen utvider med blodprøve, urinundersøkelse og blodtrykksmåling kan vi avdekke de fleste av de vanligste lidelsene
-Blodprøve kan avdekke lever- og nyreproblemer, sukkersyke, blodmangel og tegn til infeksjon
-Urinprøve kan avdekke sukkersyke, sykdommer i blæren, tidlige nyreproblemer
-Du har sikkert selv fått målt blodtrykket ditt hos legen og nå kan kjæledyret ditt også få målt blodtrykk. Forhøyet blodtrykk er like skadelig for kjæledyret ditt som for deg!

VAKSINASJON
Dette er spesielt viktig når hunden blir eldre, da immunsystemet kan bli svakere. For å delta på utstillinger, jaktprøver, kennelopphold etc må hunden være vaksinert. For at hunden skal opprettholde sin vaksinasjonsstatus må den revaksineres en gang i året.

INNVOLLSORM
Spolorm er ikke så utbredt hos hund. Men, dårlig pels, kløe, hoste, diaré med mer kan være forårsaket av innvollsorm. Det kan være en fordel at det blir undersøkt en avføringsprøve for å se etter orm ved vaksinering. Jeg anbefaler ikke at det behandles rutinemessig med ormekur uten at dere vet at hunden har orm..

FôRING
En eldre hund trenger ikke lenger så mye energi og fett i fôret som en ung, aktiv hund. Det finnes ferdig fôr på markedet som er spesielt beregnet til eldre hunder. Det som er forskjellig fra vanlig voksen fôr, er at dette fôret har mindre protein, men høyere kvalitet, det er annen vitamin og mineralsammensetning, og mindre energi. Det er viktig at den eldre hunden ikke blir fet, både fordi det er en stor belastning på hjertet, skjelettet, og disponerer for sykdommer som sukkersyke. Noen eldre hunder har behov for spesielt diett fôr. De eldre hundene som fortsatt brukes på jakt trenger selvfølgelig høyenergi for under jakt og hard trening som alle andre.

AKTIVISERING.
En eldre hund må også få bruket hodet og kroppen sin, men den har sjelden samme behov for mental stimulans som en yngre hund. Det er aldri for sent å lære en gammel hund nye triks, og det å holde den aktiv og lære den nye ting er med på å holde hunden ung. Det er viktig at den gamle hunden føler at den får være med på ting slik at den ikke blir parkert hjemme hver gang det er en fjelltur på gang.

MOSJON.
Den eldre hunden har også et annet mosjonsbehov enn den yngre. Det tar lengre tid før den kommer i form ved opptrening etter hvileperioder, den blir lettere stiv og støl. Det er viktig med jevn mosjon, og skal man på ekstra lange turer er det lurt å planlegge og trene opp hunden først. Eldre hunder trenger lengre tid til opptrening enn en yngre hund. Hundene bør ikke taes direkte ut av bilen og slippes , men bruk de 10 første minuttene på å gå i bånd slik at de får en langsom oppvarming. Det er lurt å tøye ut hunden og massere de store musklene i lårene og ryggen etter en strevsom jakttur. Den eldre hunden vil da komme seg mye fortere igjen.

SYKDOM
Det er ingen sykdom å bli gammel, men noen plager som er aldersbetinget kan vi lindre. Mange eldre hunder har smerter og forkalkninger i ledd og skjelett. Da kan vi ta røntgenbilder for å finne årsaken, og i mange tilfeller kan det behandles med god effekt enten med smertestillende tabletter, akupunktur, endret mosjon eller en kombinasjon av dette. Det er ikke riktig å la en hund gå rundt og ha smerter i lang tid!
Tannstein og tannkjøttbetennelse må en være oppmerksom på. Det er viktig å sørge for rene tenner også på dyr. Tannstein og tannkjøttbetennelse kan føre til at tennene løsner og må trekkes, og det kan også føre til skade på andre organer.
Hos mange eldre hunder kan hjertet begynne å bli dårligere. Symptomer er nedsatt utholdenhet, hoste, slapphet, pesing eller pusteproblemer, økt drikkelyst og økt bukomfang. I mange tilfeller kan dette behandles med godt resultat.
Hos eldre hunder skal man være spesielt oppmerksom på plutselige endringer i aktivitet/humør, økt drikkelyst, endring i matlyst eller hold, hoste, kuler og halthet.
Vi kan tilby en enkel blodprøve i forbindelse med vaksinering som kan kontrollere status på lever/nyre, dette for å oppdage endringer tidlig slik at kosten kan reguleres, og for å ha en normal profil hvis dyret blir sykt. Mange av de sykdommene som følger med høy alder kan vi behandle med godt resultat slik at dyret kan ha god livskvalitet en stund til!

 

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!