Inne i ringen arbeider dommeren, skrivehjelpen og ringsekretæren. Sistnevnte roper opp nummerenenår en ny klasse skal inn. Da gjelder, det å væreferdig og komme seg raskt på plass i nummerorden. Katalognummeret man har fått tilsendt, skal festes på jakken så det er lett synlig for dommeren.

Dommeren har ikke katalog, han arbeider kun ut fra nummer. Som regel vil en dommer gjerne se heleklassen i noen runder i ringen for å danne seg et helhetsinntrykk. Deretter sendes alle ut igjen for å vente på tur, mens bedømmelsen av førstemann i klassen tar til. Dommeren går over hunden i detaljer kjenner på kropp, ben, hale og hode. Titter på tennene (du viser selv hundens bitt, bare løft på overleppen), og ser på potene. Etterpå vil du bli bedt om å løpe med hunden, så dommeren kan få se bevegelsene. Først rundt i ringen for så tilslutt diagonalt eller rett fra dommen.

Mens dommeren så dikterer sin kritikk til skrivehjelpen, er det vanlig at man "stiller opp" hunden et stykke foran ham og gjerne mot bakken slik at hunden strekker seg. Bruk utstillingsbåndet til å strekke halsen på den i været. Det beste er omhunden kan stå rolig og naturlig av seg selv; du kan bare forsøke å få frem det ekstra lille "piffet", med glimt i øyet og stram holdning, ved å holde en godbit (gjerne litt diskret) inni hånden, som du hever et stykke opp foran hunden.

De hundene i din klasse som har fått 2, 3, eller 0.premie, er fredig for dagen. Derimot vil de som har fått 1. premie (rødt bånd), kalles inn igjen av ringsekretæren for å konkurrere i unghundklassen eller vinnerklassen for de voksne hundene. Her rangeres hundene fra 1 til 4. De best premierte av disse vinnerne kan igjen gå videre til høyere klasser; dette vil ringsekretæren eventuelt gi beskjed om. Hvis du skulle bli skuffet over dagens resultat, så husk at det er flere sjanser. Om det ikke dreier seg om graverende avvikelser fra standaren, må du regne med at en dommers avgjørelse bygger på subjektiv skjønn, dvs, at han hans egen smak alltid vil sette sitt preg på kritikken. Men alle dommere har ikke samme smak, så prøv igjen! Hvis hunden likevel etter bedømmelse av 4 - 5 dommere ennå ikke har oppnådd den plasseringen du håpet på, er det kanskje best å innse at du istedenfor en utstillingsstjerne har fått en hund som egner seg bedre som kamerat og jakthund. Men det er ikke dålig bare det!

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

LOGO RC 485

 

 

 

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!