I denne spalten vil jeg nå skrive litt om fødsler om hva som er normalt og hva som kan gå galt.
Tispen går normalt drektig i 63 dager, men kan føde levedyktige valper fra dag 57. Dersom tispa har gått to dager over termin bør du kontakte veterinærer for en sjekk. Tre fire dager før fødsel bør du måle tispas temperatur morgen og kveld. Normal temperatur er 38-39 grader, men når fødselen er i gang vil ofte temperaturen synke ca 1 grad og ofte være under 37.

Vi deler fødselen inn i tre faser:
• Oppblokking
• Utdrivingsfasen
• Etterbyrdsfasen
Oppblokkingsfasen:
Temperaturen faller når blokkingsfasen starter. Blokkingsfasen kan vare fra 6-12 timer, men det er store variasjoner.
I denne fasen skal fødselsveiene åpne seg og utvide seg slik at valpene kan komme ut. Tispa er ofte urolig og peser. Hun vil ofte ut og graver en del.
Vulva er hoven og det kan komme litt tykt slim fra kjønnsåpningen.

Utpressingsstadiet:
Tispa begynner å få press veer og fosterhinnene synes i vulva. Noen ganger vil fostervannet komme ut før valpene fødes, men andre ganger kan vannet komme sammen med valpene. Det er varierende hvor lenge tispa presser for hver valp, men det bør ikke gå over 30 minutter med press veer før det kommer en valp. Intervallet mellom valpene variere fra noen minutter til opptil 2 timer. På slutten av fødselen kan det gå opp til 3-4 timer mellom hver valp. Hele fødselen bør ikke ta mer enn 24 timer fordi da øker risikoen for livmorbetennelse og døde valper. Når det er tomt for valper forandrer tispa atferd. Hun blir roligere og slutter med veer.

Etterbyrdsfasen:
Det skal komme en etterbyrd (morkake) etter hver valp. Av og til kommer det to rett etter hverandre. Prøv og tell antall etterbyrder og ikke la tispa spise mer enn 2-3 stykker, da hun ellers får diare. Det er normalt at tispa har utflod 10-14 dager etter fødselen. Den er grønn og blodtilblandet. Utfloden skal ikke lukte råttent og tispa skal være i god form. Sjekk juret jevnlig slik at det ikke oppstår jurbetennelse.
a
Hva kan gå galt under fødsel?
Problemet hos noen tisper kan være at de har for svake veer eller at veene ikke kommer i gang. Dette problemet sees ofte hvis tispa har veldig få valper fordi da er det liten stimuli til tispa om at nå skal fødselen settes i gang. Få valper blir ofte også store og kan derfor være vanskelig å føde. Dersom tispa har mange valper kan livmoren bli så utspilt at livmoren ikke får nok kraft til å presse valpene ut. Noen tisper har bare dårlige veer uten at det er noen spesiell årsak. Det du kan gjøre for å stimulere veene er å ikke stresse tispa, passe på at hun har tilgang på vann og boksemat i form av Hills a/d eller Eukanuba high calori, gå ut en tur eller ta en liten biltur. Mange oppdrettere har nok opplevd å få valper i bilen på vei til veterinær for å sjekke hvorfor fødselen drar i langdrag.
Veterinæren vil ved mangel på veer gi oksytoscin, veestimulerende middel. Dette er ytterst viktig at tispa blir undersøkt i fødselsveiene før man gir oksytoscin fordi livmoren kan sprekke hvis man gir dette og det ligger en hindring i fødselsveiene. Hindringene kan være en valp som ligger i tverrleie, morkaker eller at livmorhalsen ikke er ferdig oppblokket. Noen tisper kan også ha misdannelser i kjønnsveiene som gjør at valpene ikke kommer ut.
Det kan være forhold i livmoren som gjør at fødselen ikke forløper normalt. Livmoren kan dreie og den kan sprekke. Den kan også bli presset fram i fødselsveiene slik at man får ett prolaps. I alle disse tilfellene er keisersnitt eneste mulighet.
Valpene kan komme flere forskjellige veier uten at de nødvendigvis volder problemer, men noen ganger kan tilbake slått hode eller tverrleie gjøre at valpen ikke kommer ut. Dersom man vil gå inn og kjenne i fødselskanalen så må man vaske hendene og vaske kjønnsåpningen til tispa. Du må kort klipte negler og bruke en form for glidemiddel slik at du ikke skader kjønnsveiene. Dersom du skal dra i en valp som sitter fast må du dra samtidig som tispa presser og det er ikke mye kraft som skal til før du kan ødelegge valpen.
Ta kontakt med veterinær hvis:
Dersom ingen valp har kommet og tispa har:
• Grønnsvarte flytninger
• Fostervannet gikk for mer enn 2-3 timer siden
• Svake, uregelmessige press veer i 2-4 timer
• Sterke regelmessige press v eer i mer enn 20-30 minutter

Dersom det har kommet valper, men fødselen stopper opp ta kontakt hvis
• Mer enn 4-5 timer siden siste valp og det er flere igjen
• Sterke regelmessige veer i 20-30 minutter uten at det kommer en valp
• Fødselen har vart i over 12- 24 timer litt avhengig av størrelsen på kullet

Lykke til med fødsel og oppdrett Martine Lund Ziener

Leter du etter noe?

180x500-Stott-oss_med_din_Grasrotandel
 

Samarbeidspartnere

LOGO RC 485

 

 

 

 

Ledig annonseplass
Kontakt
dersom du ønsker
å annonsere her!